top of page

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ελάτε να ζωντανέψουμε τα ξύλινα θρανία. Ματιές στη σχολική ζωή παλιότερων εποχών

 

Η  έκθεση  με τίτλο «Ελάτε να ζωντανέψουμε τα ξύλινα θρανία. Ματιές στη σχολική ζωή παλιότερων εποχών» σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Σχολικής Ζωής,  στις 6 Μαΐου 2006 και ταυτόχρονα την πρώτη επίσημη επαφή του με το κοινό. 

 

Σχεδιάστηκε με το χαρακτήρα μιας πρόγευσης για την ταυτότητα και το ρόλο του  Μουσείου από ειδικευμένες μουσειολόγους. Η έκθεση πλαισιώθηκε από διάφορες δραστηριότητες όπως παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καλλιγραφία με πένες και μελάνι, ανακάλυψη και έρευνα ενδεικτικών από διάφορες χρονικές περιόδους, επιτραπέζια παιχνίδια, προβολές video,  αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών στον περιβάλλοντα χώρο κ.ά.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΉ ΕΚΘΕΣΗ

«Τύπος ά-Τυπος. Μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά στην Κρήτη»

 

Η δεύτερη περιοδική έκθεση «Τύπος ά-Τυπος. Μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά στην Κρήτη», που διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, εγκαινιάστηκε στις 30 Ιανουαρίου 2009. Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεροκούρου και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου ενώ η Επιτροπή Οργάνωσης και Διοίκησης του Μ.Σ.Ζ είχε την ευθύνη της διοργάνωσης. Ταυτόχρονα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Νομού Χανίων Α.Ε. προέβη σε εργασίες για την ολοκλήρωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού του Μουσείου.    

 

Στόχος της δεύτερης περιοδικής  έκθεσης ήταν  να φωτίσει όψεις της εκδοτικής δραστηριότητας των μαθητών από τις χειροποίητες και χειρόγραφες εφημεριδούλες έως και τα σημερινά ιστολόγια (blogs). Στην έκθεση εκτίθενται ή παρουσιάζονται με ιδιαίτερο τρόπο περίπου 100 μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά που κυκλοφόρησαν στην Κρήτη με μεγαλύτερη ή μικρότερη περιοδικότητα, από το 1911 έως το 2008.Τη μουσειολογική μελέτη και την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε διεπιστημονική επιτροπή από ειδικευμένες μουσειολόγους και ιστορικό της εκπαίδευσης.

 

 Στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούσαν να παίξουν εκπαιδευτικά παιχνίδια στους υπολογιστές, να ξεφυλλίσουν ψηφιακά ορισμένα τεύχη και να επισκεφτούν μαθητικά blogs και ιστοσελίδες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν από το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου και απευθύνονταν σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΜΕΣΑ ΜΑΘΗΣΗΣ

 

ΜΕΣΑ ΜΑΘΗΣΗΣ

Η έκθεση «Μέσα Μάθησης» σχεδιάστηκε  εθελοντικά από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής και χρηματοδοτήθηκε

για την υλοποίησή της αποκλειστικά από τον Δήμο Χανίων

Η μουσειολογική μελέτη έγινε από διεπιστημονική ομάδα του Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων, ενώ τον συντονισμό και την  επιμέλεια της έκθεσης είχε η Μαρία Δρακάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου. Η συγκεκριμένη έκθεση σφραγίζει  δυναμικά την λειτουργία του Μουσείου Σχολικής Ζωής ως οργανικό κομμάτι  πλέον του τμήματος  Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης  Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας , Αθλητισμού και Πολιτισμού του  Δήμου Χανίων

 

Ο τρόπος μάθησης είναι το κλειδί στην παιδαγωγική διαδικασία. H μάθηση είναι προσωπική υπόθεση , αλλά και κάθε μαθητής είναι ξεχωριστός.   Η χρήση πολλαπλών μέσων  ισχυροποιεί  τους στόχους της διδασκαλίας , ενεργοποιεί την προσοχή των μαθητών, αφυπνίζει την περιέργεια. Κάθε μέσο μπορεί να λειτουργήσει ως «ψυχολογική παγίδα» και να αιχμαλωτίσει  δημιουργικά το ενδιαφέρον του παιδαγωγούμενου. 

 Η   τρίτη περιοδική έκθεση του Μουσείου Σχολικής Ζωής « Μέσα Μάθησης » επιχειρεί να αναδείξει  την  ποικιλία των μέσων μάθησης  από το σχολείο των αρχών του 20ου αιώνα έως σήμερα, μαζί με μια προσπάθεια πρόβλεψης για το άμεσο  μέλλον. Παρουσιάζονται  εικόνες, μοντέλα, δείγματα και εκτυπωμένα υλικά , ηχητικές πηγές, αυτοσχέδιες κατασκευές μαθητών και εκπαιδευτικών, συστήματα λήψης και απεικόνισης, ανάγλυφοι χάρτες, όργανα και συσκευές εργαστηρίου φυσικών επιστημών, εκπαιδευτικό υλικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που σηματοδότησε την διδασκαλία στον πέρασμα του χρόνου σε σύνδεση με την εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα.

Παράλληλα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία της  εκπαιδευτικής τεχνολογίας με τη χρήση οπτικοακουστικών συσκευών που θα είναι σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της έκθεσης

Η δύναμη της τέχνης στην παιδαγωγική διαδικασία ως μέσο μάθησης, επικοινωνίας και έκφρασης  επίσης αναδεικνύεται  στην έκθεση ως μια σημαντική παράμετρος της  σύγχρονης εποχής που εξελίσσεται δυναμικά με τις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορίας να οδηγούν στην αναγκαιότητα της εξοικείωσης  των μαθητών με την  υπερεικόνα , την πολυτροπικότητα και τους πολυγραμματισμούς.

Οι ψηφιακές εφαρμογές που πλαισιώνουν την έκθεση δίνουν τη δυνατότητα για ακρόαση προφορικών μαρτυριών  από την τράπεζα προφορικής ιστορίας του Μουσείου καθώς και  για  εικονική περιήγηση στους κυριότερους σταθμούς της εκπαιδευτικής και γενικής ιστορίας από τις αρχές του 20ου αιώνα.

 

 

 

Γνωρίστε  λοιπόν  στην περιήγησή σας σε όλες τις αίθουσες του Μουσείου  Μέσα Μάθησης  για μοναδικούς μαθητές και διαλέξτε ρόλο . Δάσκαλος ή μαθητής; Εκπαιδευτής ή εκπαιδευόμενος;  Παιδαγωγός ή παιδαγωγούμενος;;;;

 

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Χρηματοδότηση: Δήμος Χανίων

Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης ,  Υπεύθυνη Αντιδήμαρχος : Χρυσούλα Χατζηδάκη

Υλοποίηση έργου : Σύλλογος Φίλων Μουσείου Σχολικής Ζωής

Διοικητικό Συμβούλιο : Πρόεδρος Μαρία Δρακάκη, Αντιπρόεδρος Χαρά Ανδρεάδου, Γραμματέας Κων/νος Μανωλάκης, Ταμίας Σοφία Καστάνη, Μέλη: Ευαγγελία Ρήνου, Ματθαίος  Φραντζεσκάκης,Μαρία Χαραλαμπίδου

 

 

Συντονισμός -Επιμέλεια έκθεσης : Μαρία Δρακάκη

Μουσειολογική Μελέτη: Μαρία Δρακάκη, Κων/νος Μανωλάκης, Ευαγγελία Ρήνου, Μαρία Χαραλαμπίδου

 

 

 

Σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Διοικούσα Επιτροπή και Σύλλογος Φίλων του Μουσείου

 

Επιμέλεια πολυμεσικών εφαρμογών:  Μαρία Δρακάκη

Ιστορική τεκμηρίωση στην εφαρμογή «Σταθμοί στην ιστορία της εκπαίδευσης»: Σόνια Γελαδάκη

Ταινία  ιστορικού  του Μουσείου: Αντελίνα Γκιόκα

Μετάφραση  της ταινίας στα Αγγλικά: Ευαγγελία Ρήνου, Τσουκάτου Ελένη

Βίντεο χάρτη 4 εποχών: Απόσπασμα από τη βιογραφική  συνέντευξη του Δασκάλου –Λαογράφου Σταμάτη Αποστολάκη . Δάνειο  από το Κέντρο Προφορικής Ιστορίας Ραμνής Αποκορώνου , Πρόγραμμα Προφορικής Ιστορίας  που υλοποιήθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων 2008      Συνεντεύκτρια: Μαρία Δρακάκη

 

Ανάγνωση  μαρτυριών σχολικής ζωής : Νεολαία Νεροκούρου Χανίων

 

 

Τεκμηρίωση  υλικού για την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Νεροκούρου: Δέσποινα Μπολάκη

Τεκμηρίωση υλικού για την  ιστορία του χωριού   Νεροκούρου : Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεροκούρου

Εικαστική εγκατάσταση-Συναρμογές  : Γιάννης Μαρκαντωνάκης

Υπεύθυνος αρχειακού υλικού: Δημήτρης Καρτσάκης

 

 

 

Γραφιστική επιμέλεια : NEXTSTEP ΕΠΕ

 

Εκτυπώσεις ΔΕΛΤΑ

bottom of page